När kom tapas till Sverige?

Tapas ursprung

Vi berättar om hur tapas blev så populärt i Sverige.

Tapas ursprung. Hur blev det så populärt i Sverige?

  • Nyhet
  • Lästid: 4 minuter

Tapas – dessa små läckra rätter som erövrat svenska matälskares hjärtan med sin sociala och smakrika matupplevelse.

Tapas har sitt ursprung i Spanien men har sålts in hos svenskarnas hjärtan och har blivit således en stor del av den svenska matkulturen. Ursprungligen var tapas tänkt som ett tilltugg till dryck, men har sedan utvecklats till en egen matkultur.

Restauranger runt om i landet har anpassat sig till denna trend och erbjuder en ett brett utbud av tapas ofta med sin säregna prägel.Ett perfekt sätt att maka på många olika smaker i mindre format och således expandera dina smaklökar.

img-2

Så började det

Tapas har sitt ursprung i Spanien och består av små rätter i form av ost, skinka, oliver, räkor, populära patatas bravas och mycket mer. Det sägs att tapas uppkom som ett sätt att täcka över dryckens glas med en skiva bröd eller skinka för att hålla bort flugor. Med tiden utvecklades dessa smårätter från ”lock” till dagens tapassom blev mer och mer populärt. Numera äts tapas över hela världen men är främst en favorit här i Svearike.

Den typiska tapas-restaurangen i Spanien har ofta en livlig och färgstark atmosfär. Stället är ofta inrett med en touch av rustika läderdetaljer, färgglatt kakel och mysig belysning. Du kan lika väl beställa vid en bardisk och få tapasen direkt eller vid ett bord med serveringspersonal. Tapasrestauranger är kända för att erbjuda en social & avslappnad matupplevelse.

img-4

Foto: Steven Weeks

Tapas är en fantastisk matstil som ger gästerna möjlighet att prova olika smaker och dela en social matupplevelse. Det är alltid glädjande att se våra gäster njuter av att utforska de olika tapasrätterna och uppleva den livliga atmosfären i vår restaurang! -Tom Aguilar, Restaurang El Camarón

Året är 2023 och tapas är fortfarande lika populärt bland den svenska befolkningen som den alltid har varit och fortsätter att locka matälskare med sina varierande smaker!

Mer inspiration & tips