Vin till tapas?

Vilka viner passar till tapas?

5 av våra favorit viner att servera till tapas.

Vin till tapas

  • Nyhet
  • Lästid: 4 minuter

Här är en guide till fem viner som passar utmärkt till tapas.

Svenskar har för länge sedan omfamnat den spanska traditionen med tapas, och det är inte svårt att förstå varför. Denna mångsidiga matstil, som består av en rad små rätter, är perfekt för att dela med vänner och familj. Men när det kommer till att välja rätt vin till din tapasupplevelse kan det vara lite knepigt. Här är 5 viner vi tycker passar utmärkt till tapas.

nyhet-1

Albariño från Rías Baixas:
Detta vita vin från regionen Rías Baixas i nordvästra Spanien är en fantastisk matchning till en rad olika tapas. Albariño är känd för sina friska och fruktiga smaker av gröna äpplen, citron och persika, vilket kompletterar de friska smakerna i skaldjurstapas som gambas al ajillo (vitlöksfrästa räkor) och pulpo a la gallega (galicisk bläckfisk). Dess höga syra rengör också gommen mellan bett av fetare tapas som chorizo och manchegoost.

Tempranillo från Rioja:
Tempranillo är en av Spaniens mest älskade druvor, och dess smaker av körsbär, plommon och vanilj gör den till ett utmärkt val för tapas. Ett Rioja-vin, som är gjort av tempranillo, har ofta en mild kryddighet och en fin balans mellan frukt och ekfat. Det passar särskilt bra med tapas som patatas al horno som ni kan hitta på vår meny , albóndigas (köttbullar) och tortilla española (spansk omelett).

Manzanilla Sherry:
För något helt annorlunda men ändå fantastiskt, överväg att para ihop din tapas med en Manzanilla Sherry. Denna ljusa och torra sherry från staden Sanlúcar de Barrameda har en sälta som kompletterar saltiga tapas som oliver, skaldjur och serranoskinka perfekt. Dess fräschör gör den också till en utmärkt matchning till gazpacho, en kall tomatsoppa.

Cava:
För de som föredrar bubblor finns det ingen bättre matchning än Cava, Spaniens svar på champagne. De friska och fruktiga smakerna i Cava fungerar bra med en mängd olika tapas. Prova det med spanska ostar, friterad fisk, eller ens med något sött som churros för att avsluta din måltid på ett uppfriskande sätt.

Garnacha från Priorat:
Garnacha (eller Grenache på franska) är en druva som producerar rika, fylliga viner. Priorat, en region i Katalonien, är känd för sina Garnacha-viner med intensiva smaker av mörka bär och kryddor. Dessa viner fungerar utmärkt med grillade kötttapas som pinchos morunos (marinerade spett) och chuletas de cordero (lammkotletter).

Oavsett vilken typ av tapas du föredrar, finns det alltid ett vin som kan komplettera din måltid. Så nästa gång du samlar vänner och familj för en tapasfest, se till att ha några av dessa viner till hands för att göra upplevelsen ännu mer minnesvärd. Slå dig ner, njut av de små smakerna och lyft ditt glas till en äkta spansk smakupplevelse!

Mer inspiration & tips